UNIVERSITY OF RUSE
UNION OF SCIENTISTS - RUSE

CONFERENCE PROCEEDINGS 2012

Subsidiary of the University of Rousse in Razgrad
Book 9.2 - Biotechnologies and Food Technologies.

Front cover & first pages

1. Determining Reasonable Parameters for the Functional Module of Moldable Foods Batching
       Oleksandr Gavva, Serhii Tokarchuk
2. Ecotoxicological examination of some spirohydantoins and their derivatives towards Black Sea Mussel (Mytilus galloprowincialis)
       Donyo Ganchev, Marin Marinov, Petja Marinova, Stefan Krustev, Milena Zlateva, Nadezhda Atanasova, Angel Nikolov, Neyko Stoyanov
3. Acute toxicity of some spirohydantoins and their derivatives towards Planorbis planorbis (Ram's Horn Snail)
       Marin Marinov, Donyo Ganchev, Petja Marinova, Stefan Krustev, Plamen Penchev, Milena Zlateva, Nadezhda Atanasova, Neyko Stoyanov
4. Statistical Approach to the Quality of Some Bulgarian Honeys
       Ivan Obreshkov, Natalia Kravchenko
5. Снижение затрат энергии при резании пищевых продуктов
       Виктор Гуць, Олексий Губеня, Евгений Рoдионов
6. Комплексный метод обезвоживания капиллярно-пористых материалов
       Людмила Постол, Александр Прохоров
7. Автоматизированное управление промышленным производством хлебно-булочного ассортимента
       Вячеслав Иващук, Лариса Журавлева
8. Использование зародышей пшеницы как физиологически функциональных сырьевых ингредиентов при производстве сдобного печенья для больных сахарным диабетом
       Антонелла Дорохович, Виктория Дорохович, Оксана Яременко
9. Исследование тепло-масообменных процессов в камере гигротермической обработки тестовых заготовок
       Андрей Германчук, Владимир Теличкун, Юлия Теличкун, Микола Десик
10. Биохимическая характеристика цветков мандарина Уншу из Субтропиков Грузии и в этой области возможности развития туризма
       Гурам Папунидзе, Иамзе Чхартишвили, Марина Кобахидзе, Софио Папунидзе, Нино Сеидишвили
11. Възможности за биологично подкисляване на майша при производството на пивна мъст: Изследване възможността за повишаване на синтеза на млечна киселина от щамове Lactobacillus delbrueckii с добавка на царевичен екстракт
       Богдан Горанов, Запряна Денкова, Михаил Ангелов, Георги Костов
12. Получаване на модифицирани магнитни наночастици и приложението им за имобилизация на биоагенти
       Светла Иванова, Явор Иванов, Катя Габровска, Цонка Годжевъргова
13. Насипни характеристики на смлени листа от пауловния (Paulownia spp.)
       Николай Димитров, Анна Колева, Божидар Бозаджиев
14. Разработване на имунофлуоресцентен биосензор за анализ на сулфадиметоксин в мляко на базата на магнитни наночастици
       Катя Габровска, Светла Иванова, Цонка Годжевъргова
15. Биологично активни компоненти в градинския охлюв и приложението им
       Павлина Долашка
16. Антимикробна активност на щам Lactobacillus acidophilus Z10 спрямо патогенни микроорганизми
       Росица Денкова, Любка Георгиева, Запряна Денкова, Величка Янакиева
17. Инхибираща активност на щамове Lactobacillus fermentum и Lactobacillus brevis спрямо сапрофитни микроорганизми
       Росица Денкова, Светла Илиева, Запряна Денкова, Величка Янакиева
18. Храни и агресия у децата
       Маргарита Бонева, Георги Колев
19. Изследване възможностите на спори Bacillus stearother-mophilus за анализ на пеницилин
       Галина Йорданова, Цонка Годжевъргова
20. Технология на екстракти за козметиката от плодови пресовки на арония (Aronia melanocarpa (Michx) Elliott.) Дъбилни вещества
       Станислава Ташева, Станка Дамянова, Павел Мерджанов, Албена Стоянова
21. Изследване възможностите за получаване на прахообразен пчелен мед
       Тодор Джурков
22. Пребиотиците и влиянието им върху човешкото здраве
       Цветеслава Игнатова-Иванова, Радослав Иванов, Илия Илиев, Искра Иванова
23. Приложение на системите за компютърно зрение при определяне съдържанието на мазнини в свинско месо
       Венелин Бочев, Златин Златев, Красимира Добрева
24. Наноструктуриран биосензор за анализ на глюкоза
       Руска Ненкова, Недялка Димова, Нина Димчева, Цонка Годжевъргова
25. Изграждане на компютърна система за оценка качеството на месо и месни продукти по цветови признаци
       Венелин Бочев, Златин Златев, Красимира Добрева
26. Японският опит по управление на качеството в процесен тип производство (химическа, хранително-вкусова и биохимическа промишленост)
       Нако Стефанов
27. Експериментални методи за биоразграждане на глицерол до получаване на ценни органични съединения
       Симеон Даракчиев
28. Приложение на етеричномаслени суровини и ароматични продукти от тях в хранителновкусовата промишленост. Плодове от ким (Carum carvi L.) в бяло саламурено сирене
       Димитър Трифонов, Илиана Костова,Тодор Димитров, Станка Дамянова,Михаела Иванова,Павел Мерджанов, Радка Власева, Албена Стоянова
29. Хранителна стойност и значение на сиренето
       Димитър Димитров Тодор Димитров
30. Изследване на поведението на образци от плосък и вълнообразен картон при натоварване на натиск
       Делян Господинов, Вилхелм Хаджийски, Стефан Стефанов
31. Влияние на компонентите на хранителната среда върху развитието и антибиотичната активност на Bacillus subtilis TS 01
       Севдалина Тодорова
32. Изследване върху технологичната характеристика на обогатено с течни и твърди мазнини тесто
       Валентина Чонова, Росен Чочков
33. Традиционните хранителни технологии в контекста на съвременния туризъм
       Иван Обрешков

Last pages